donderdag 19 maart 2015

Wie niet weg is, is gezien

Maandag 9 maart 2015 : Verstopt!
Vandaag was onze klas helemaal omgetoverd rond het BC ‘wie niet weg is, is gezien’.

 


                
De kleuters zijn heel enthousiast over de veranderingen in de klas en kunnen bijna niet wachten om in de hoeken te spelen. Tijdens het onthaal blijkt dat Jules zich verstopt heeft. Vandaag ligt de nadruk op wat we allemaal kunnen verstoppen en hoe we dat kunnen doen.



De kinderen mogen vandaag vrij experimenteren met het aangeboden materiaal in de klas. Zo leren ze alle belangrijke vaardigheden bij verstoppen stap per stap.
Op het einde van de dag merken we dat Jules zich weer verstopt heeft. Hij is echter heel slecht verstopt.. Zou Jules dat nog niet goed kunnen? Misschien moeten we morgen eens leren hoe we ons kunnen verstoppen!

Dinsdag 10 maart 2015 : Hoe kun je je verstoppen?
Vandaag gaan we verder in op hoe je je kunt verstoppen. Ik heb de kleuters allerlei materialen aangeboden waarmee ze zich kunnen verstoppen. We bekijken welke plaatsjes er goede verstopplaatsen zijn en welke niet en vooral waarom deze goed of slecht zijn. We staan vandaag ook even stil bij het effect van camouflage- en FLUO-stof.


                            
Op het einde van de dag vertel ik dat ik een kampioen in het verstoppen gevonden heb! Ik vertel er ook bij dat ik het niet over een kleuter heb maar over een dier. De kleuters mogen al eens nadenken welk dier dat zou kunnen zijn! Ik spreek af met de kleuters dat ik mijn camouflage kampioen de volgende dag zal meebrengen naar de klas.

Woensdag 11 maart 2015: Welke dieren verstoppen zich?
Vandaag ligt de focus op dieren die zich verstoppen. De kinderen maken kennis met de wandelende takken, maar we denken ook na over andere dieren die zich graag verstoppen. De kinderen die hier meer info over willen kunnen de ontdektafel rond dieren die zich verstoppen bekijken.
We werken vandaag aan het maken van een ‘kiekeboe Jules’ knutselwerkje. De kinderen mogen het gezicht van Jules kleuren, daarna omlijn ik hun handen. Deze kunnen ze ook inkleuren en dan maken we samen het gezicht en de handjes vast op een blad, op zo’n manier dat de handjes nog kunnen zwaaien.


                         
Samen met de kinderen bekijk ik waarom de dieren die we besproken hebben, zich zouden verstoppen. Zouden ze verstoppertje spelen? Wanneer verstoppen deze dieren zich? Zo komen we er toe dat sommige dieren zich verstoppen in het donker. Waarom zouden deze dieren zich dan specifiek verstoppen?

Donderdag 12 maart 2015: Licht en donker?
Tijdens het onthaal is Jules alweer zoek.. Deze keer is de klas een beetje duister, de kleuters merken meteen op dat Jules achter een wit doek zit in de kring. Wanneer Jules terecht is speel ik een schimmenspel.



    
Hoe zouden wij ons het best kunnen verstoppen? In het donker of wanneer het licht aanligt. De klas is vandaag de hele dag donker, op deze manier kunnen de kleuters zelf indrukken opdoen rond het verstoppen in het donker.

Vrijdag 13 maart 2015: Gevonden!
Vandaag staan we stil bij wat er gebeurt wanneer we gevonden worden wanneer we verstopt zaten. We staan niet enkel stil bij wat we voelen en doen wanneer we gevonden worden bij verstoppertje, maar ook hoe we ons voelen wanneer we ons verstopt hebben als we verdrietig, bang of boos waren. Wie zoekt ons dan meestal?
In de donkere tent zijn vandaag verschillende soorten brillen aangeboden, de kleuters vinden het schitterend om hier mee te experimenteren. Op de foto staan met deze brillen is dan ook een must!












We hebben er samen een heel leuke week van gemaakt!